Radioloog en CMIO Jan-Jaap Visser
“De radioloog van de toekomst gebruikt geïntegreerde diagnostiek”
Jan-Jaap Visser is radioloog en CMIO in het Erasmus MC en weet als geen ander dat de wereld van de diagnostiek aan de vooravond staat van flinke veranderingen. Hij doet een voorzichtige voorspelling voor de toekomst van de diagnostiek. Wat hem betreft speelt ‘integrated diagnostics’ daarin een sleutelrol.
Jan-Jaap is het toonbeeld van een ICT-minded radioloog. Hij is actief in value-based imaging, structured reporting, AI on imaging en integrated diagnostics. “Ik houd me bezig met verbinden van zorg, gegevens en ICT. Binnen de radiologie, maar ook in de regio. Die integratie in de zorg is heel belangrijk. Op het PACS congres, waar ik de sfeer heel open en prettig vond, hebben we vanuit verschillende kanten de beeldwereld belicht. Integreren is van belang voor het interpreteren van diagnostische gegevens en het verbeteren van de Nederlandse gezondheidszorg in het algemeen.”
Diepgang
Dat in Nederland goede stappen worden gemaakt, maakt Jan-Jaap op uit de succesvolle regionale initiatieven zoals RijnmondNet en Gerrit. “Ook binnen ziekenhuizen zie ik goede ontwikkelingen, zoals het aanstellen van een CMIO.” Hoewel zijn functie hem in staat stelt grote projecten op te pakken, is Jan-Jaap nog steeds radioloog in hart en nieren. Hij is allerminst bang dat AI het werk van radiologen gaat overnemen. “AI staat echt nog in de kinderschoenen. Er zijn zeker werkzaamheden die AI van radiologen kan overnemen. Maar voorlopig kunnen alleen radiologen dat extra stukje diepgang en de geïntegreerde benadering leveren.”
“Uitwisselen is belangrijk, maar het moet wel goed landen in de primaire workflow”
Meeprofiteren
Radiologen kunnen voortrekker zijn in de integratie, vindt Jan-Jaap. “In het Erasmus MC hebben we recent een samenwerkingspilot tussen radiologie en pathologie gedaan en dat heeft veel opgeleverd. Daarvoor moeten de visie en strategie van de afdelingshoofden bij elkaar passen, zodat met een overzichtelijke usecase kan worden gestart. Het is bij ICT-oplossingen de kunst dat je een gemene deler weet te vinden, maar mensen ook tot op zekere hoogte vrij laat in hun keuzes. Omdat de afdeling radiologie veel ervaring heeft met snelle technische ontwikkelingen en ICT-oplossingen kunnen wij hierin een belangrijke bijdrage leveren. Je gebruikt ICT dan als breekijzer om bij andere afdelingen onder de aandacht te komen en hen mee te laten profiteren.”
Governance
“Uitwisselen is belangrijk, maar het moet wel goed landen in de primaire workflow”, benadrukt Jan-Jaap stellig. Zeker bij een project als Twiin, waarbij je ziet dat je verschillende stakeholders nodig hebt om gegevensuitwisseling mogelijk te maken. Je kunt met bestaande systemen al veel doen aan regionale verslaglegging, maar je moet de eindjes goed aan elkaar knopen. En natuurlijk komt er ook een stukje governance bij kijken: wie gaat wat verslaan, voelen mensen zich niet aangetast in hun functie en is de kwaliteit voldoende gewaarborgd als je dingen van elkaar overneemt?”
Individualistische benadering
En de toekomst van de diagnostiek? “Die wordt steeds meer datagedreven”, voorspelt Jan-Jaap. “Radiologie is slechts een klein stukje van de puzzel, maar door verbindingen te maken, kunnen we steeds nauwkeuriger informatie leveren. We gaan toe naar een meer en meer individualistische benadering van de patiënt. Je zegt niet ‘hij of zij heeft een longtumor’, maar benoemt heel specifiek de soort tumor. En een andere belangrijke toepassing: met behulp van ‘wareables’ kunnen mensen in de toekomst zelf ook steeds meer dataaanleveren die ons helpt aan een betere diagnose. Dus houd die ontwikkelingen in de gaten en probeer er als radioloog een rol in te spelen. Dan maken we met zijn allen de zorg in Nederland steeds beter.”