Key note speaker Vincent de Schepper

"Wat gaat de digitale transformatie betekenen voor de zorg?"

“Ik denk dat technologie de maatschappij op alle fronten gaat raken en zeker ook de zorg.” Vincent de Schepper sluit ons congres op 1 oktober af met een prikkelende key note over de technologische veranderingen die de zorg te wachten staan. We lopen alvast op de zaken vooruit met 4 stellingen en 4 vragen.

1 - Pas op dat de zorg niet het postkoetsbedrijf van begin vorige eeuw wordt “Als ik kijk naar de zorg, dan maak ik graag de vergelijking met de opkomt van de auto. Stel, je had toen twee postkoetsbedrijven. De eigenaren zien allebei Henry Ford opkomen met zijn T-Ford en vrezen voor hun toekomst. De een zegt ‘ik ga harder rijden met mijn paarden. Zo kan ik hem voorblijven’. De andere zegt ‘ik ben geen postkoets-, maar een vervoersbedrijf. Ik breng mensen van A naar B.’ Dit denkmodel wil ik ook meegeven aan mensen in de zorg. Zoom weer eens even uit en bedenk waar de zorg voor staat. Zou je het huidige systeem, met de kennis van nu, op dezelfde manier zo inrichten? Ik denk dat de meeste mensen wel een paar andere afslagen zouden nemen.”

“We moeten ons afvragen of we wel een heel ziekenhuis nodig hebben om zieke mensen te behandelen? Misschien heb je gewoon een facilitair bedrijf nodig met een paar robots en een kwart van de mensen die nu aan een behandeling werkt?

2 - Big Tech experimenteert al met een eigen gezondheidssysteem “De Googles en Apples van deze wereld pompen nu al jaarlijks honderden miljoenen in de gezondheidszorg. Ze willen met hun technologie allemaal een stukje van de gezondheidszorgtaart pakken. Ze weten dat ze veel efficiënter en stabieler het bestaande kwaliteitsniveau kunnen evenaren. En vaak ook tegen lagere kosten. Er zijn techbedrijven die al een intern gezondheidszorgsysteem hebben opgezet. Zo hebben ze hun eigen laboratorium gecreëerd. Als je zo’n systeem intern kunt testen, meten en aanpassen buiten het zicht van de publieke opinie, dan kun je dat naar hartenlust finetunen. En reken maar dat ze het gaan uitrollen naar de markt als het eenmaal klopt en werkt.”

3 - We hebben straks helemaal geen compleet ziekenhuis meer nodig “We moeten ons afvragen of we wel een heel ziekenhuis nodig hebben om zieke mensen te behandelen? Misschien heb je gewoon een facilitair bedrijf nodig met een paar robots en een kwart van de mensen die nu aan een behandeling werkt? Een ziekenhuis is een fantastisch miljoenen euro’s verslindend bedrijf. Daarbinnen werken zoveel in elkaar grijpende gremia samen, dat dit systeem nooit vanuit zichzelf gewijzigd wordt. De kans is veel realistischer dat er een soort Uber opstaat. Stel, er komt een club die jou makkelijk toegankelijke zorg biedt. En op basis van cijfers weet je dat de kwaliteit minimaal gelijk is aan die van het huidige systeem. Ik denk, dat je dat dan gaat uitproberen. En heb je de eerste keer een positieve ervaring, dan kom je terug bij zo’n club. Als er maar genoeg mensen zijn die dit proberen, dan gaat zo’n club het huidige systeem op een gegeven moment verdringen.”

Ik denk dat een alternatief zorgsysteem een veel snellere en realistischere route naar transitie is dan pogingen om het oude en logge systeem te veranderen. Je hebt een disrupter nodig die de gezondheidszorg op z’n kop zet.

4 - De transitie komt niet uit de zorg, maar van de technologie “Stel, je hebt 6 grote techbedrijven die allemaal een miljard euro in een pot stoppen. Daarmee richten ze een jaar lang de zorg helemaal in zoals zij dat voor ogen hebben. En ze verzamelen een jaar lang data van een paar miljoen mensen. Na dat jaar zeggen ze ‘als je met deze klachten bij ons komt, dan zijn dit onze resultaten.’ Veel ‘ouderwetse’ ziekenhuizen kunnen daar geen cijfers tegenover zetten, want die hebben ze niet. Laten die techbedrijven op basis van cijfers zien dat ze veel efficiënter en goedkoper werken, dan kan het heel hard gaan. Ik denk dat dit een veel snellere en realistischere route naar transitie is dan pogingen om het oude en logge systeem te veranderen. Je hebt een disrupter nodig die de gezondheidszorg op z’n kop zet. Een club met diepe zakken die alles kan inkopen wat nodig is. Ik verwacht dat als je ergens die zorgrevolutie kan verwachten, dat hij uit de technologiehoek komt.”

Ontstaat er een compleet nieuw zorgstelsel en moeten mensen in de zorg vrezen voor hun baan?

Vincent de Schepper beantwoordt 4 vragen over de digitale toekomst van de zorg.