Lieke Poot, CMIO bij Isala Zwolle, over expeditie gegevensuitwisseling

Lieke Poot helpt collega-CMIO’s op weg

Als beginnend CMIO bij Isala Zwolle legde Lieke Poot een zoektocht af in de wondere en complexe wereld van gegevensuitwisseling. Tijdens haar ontdekkingsreis ziet ze volop beweging, zet ze stappen in de goede richting en wisselt ze onderweg graag kennis uit met ‘lotgenoten’. Tijdens het congres vertelt ze over de hindernissen die ze op haar pad tegenkwam. Volg jij dezelfde route?

Het juiste vertrekpunt “Na een aantal maanden had ik voor mezelf redelijk helder hoe ik het aan moet pakken als CMIO. Ik zie volop beweging in het veld en landelijke subsidieprogramma’s die starten. Ik was daarin vooral op zoek naar overzicht, samenhang en structuur. Om dat vervolgens te vertalen naar concrete implementatiestappen. Nu ik dat in kaart heb, kan ik verder. Andere CMIO’s zullen dat vast herkennen.”

Ik zie volop beweging in het veld en landelijke subsidieprogramma’s die starten. Ik was daarin vooral op zoek naar overzicht, samenhang en structuur. Om dat vervolgens te vertalen naar concrete implementatiestappen. Nu ik dat in kaart heb, kan ik verder.

Hindernis 1: De samenhang ontbreekt “Binnen ons ziekenhuis bleek de samenhang niet goed georganiseerd. Op alle lagen in de organisatie liepen deelprojecten rond gegevensuitwisseling. Dat was de eerste hindernis die ik heb weggenomen. Er is nu een projectleider die sturing geeft aan alle losse projecten rondom gegevensuitwisseling. Het is motiverend om te zien dat als je voor project A voldoet aan de voorwaarden, je daarmee al voor de helft op weg bent in project B.”

Hindernis 2: Gegevensuitwisseling op de juiste plek in de organisatie “Dat je op verschillende niveaus en manieren naar gegevensuitwisseling kunt kijken, maakt het complex. Ik heb veel sessies gehouden met medisch specialisten, maar ook met de CIO, CNIO en de Raad van Bestuur. Waar in de organisatie moeten we het onderwerp gegevensuitwisseling beleggen en hoe gaat onze architectuur er uit zien? Op die manier hebben we het thema behapbaar gemaakt voor iedereen.” Hindernis 3: Regie ontbreekt in landelijke subsidieprogramma’s “Ik ben blij te zien dat dit jaar een aantal landelijke subsidieprogramma’s van start is gegaan. Maar dan komen de vragen: waar moet ik me op focussen, hoe moet ik inschrijven, ga ik prioriteren of kan ik alles tegelijk doen? Waar zit de overlap? De vertaling naar de eigen praktijk is de grootste taak van de CMIO. Het zou mooi zijn als die programma’s de regie niet bij het veld leggen. We hebben gezien hoe DVDexit binnen Twiin succesvol werd. In plaats van een dvd te branden en te verzenden, kunnen zorgverleners elkaar nu elektronische berichten sturen met een verwijzing naar de beelden en verslagen. Eigenlijk bizar dat dit anno 2021 pas gerealiseerd is.” Hindernis 4: Iedereen een ander tempo “Twee dingen zijn zeker: gegevensuitwisseling is nodig en we willen allemaal! We hebben de wind in de zeilen, nu moeten we actie ondernemen. Faseren is dan essentieel, maar daarin moet je samen optrekken. Gegevensuitwisseling is namelijk nog steeds niet mogelijk als wij in Isala aan het een werken en een ander ziekenhuis andere prioriteiten kiest. Gegevensuitwisseling doe je nooit alleen.” Hindernis 5: Te veel gesprekspartners “Als ziekenhuis overleggen we met andere ziekenhuizen, met apothekers en VVT-instellingen. En ook met huisartsen natuurlijk. Er komen steeds meer gesprekspartners bij en dat maakt het niet minder complex. Het is dan extra leuk om te zien dat we ook succes boeken. Huisartsen zijn heel blij met de SSO (single sign on)-koppeling die we hebben gerealiseerd. Sindsdien is het aantal inlogs op ons ziekenhuisportaal vertienvoudigd. Maar de informatie stopt zodra een patiënt is doorverwezen naar een ander ziekenhuis. Daar moeten we dus nog een stap maken.” Eindpunt: de implementatieroadmap “Ik zie in de verte een implementatieroadmap. Daarop staat wat we willen en hoe we dat gaan realiseren. In samenhang met de spelers om ons heen. Dan zijn we natuurlijk nog niet op onze eindbestemming, maar ik durf wel te zeggen dat we binnen nu en vijf jaar gegevensuitwisseling op de rit hebben. 2021 is daarin wel een jaar van de waarheid.”