Allemaal dezelfde taal spreken: het kán en het moet!

Mammaradiologie: 3 vragen aan Carla Meeuwis

“Dat alle betrokken zorgverleners van borstkankerpatiënten anno 2020 continu gegevens overtypen in hun eigen systeem, daar kan ik niet bij.” Specialist in mammaradiologie Carla Meeuwis van het Rijnstate ziekenhuis maakt zich hard voor het efficiënter en zorgvuldiger uitwisselen van gegevens. “Ik weet dat het anders kan, maar in de praktijk duurt het erg lang.” Op het PACS en AI congres vertelt ze over de struikelblokken. Een voorschot:

Waarom typen zorgverleners die data over?

“Radiologen, pathologen, chirurgen en verpleegkundigen werken allemaal met verschillende systemen in verschillende ziekenhuizen. Tot voor kort waren er ook geen afspraken over de termen die we gebruiken in onze verslagen. Dat zorgt ervoor dat iedere zorgverlener de data moet overtypen in het eigen systeem.”

En dat levert fouten op?

“Mensen die er niet mee te maken hebben, denken: overtypen, hoe moeilijk kan het zijn? Nou, het is vooral heel veel werk en een foutje is zo gemaakt. Rechts en links verwisselen bijvoorbeeld, maar helaas zijn er nog ergere voorbeelden. We hebben het over de gezondheidszorg, daarin mag je gewoon geen fouten maken. En dat gebeurt dus wel. Heel vaak is dat te wijten aan het foutief overtypen van data.”

"In de gezondheidszorg mag je gewoon geen fouten maken. Als het gebeurt is dat heel vaak te wijten aan het foutief overtypen van data.”

Hoe zou het anders kunnen?

“Voor een goede uitwisseling moeten er eigenlijk twee dingen gebeuren. De informatie moet gestructureerd worden. Dus zorgverleners moeten allemaal dezelfde taal spreken. Voor borstkanker is dat geregeld. We hebben met alle betrokken zorgprofessionals afspraken gemaakt over hoe we alles benoemen. Dat is landelijk vastgelegd bij het NABON (Nationaal Borstkanker Overleg Nederland). Het tweede aspect dat veranderd moet worden is de ICT-codering. Alle ICT-systemen moeten dezelfde coderingen gebruiken. Als je dat voor elkaar hebt, komt het helemaal goed.”

Waar staan we over vijf jaar?

“Ik hoop dat we dan lachend terugkijken op deze periode van massaal gegevens overtypen. Sommigen hebben het over tien jaar, maar dat weiger ik te geloven.”