Dagvoorzitter Nicky Hekster

“AI is een natuurlijke partner van het PACS”

“Zonder solide IA (Informatie Architectuur) komt AI niet van de grond. Elke ontwikkeling van een AI-toepassing vereist goede data. Een PACS is een heel passende manier om, met name beelddata, op te slaan, te ontsluiten, te annoteren en workflows in te richten.” Dagvoorzitter Nicky Hekster ging als een van de eersten met kunstmatige intelligentie aan de slag in de zorgsector. Hij blikt alvast vooruit.

Bekijk ook de congresaankondiging van Nicky Hekster

“Dit congres laat op twee manieren zien dat PACS en AI natuurlijke partners zijn. Om als zorginstelling met data aan de slag te gaan, moet je het goed ‘onderhouden’. Dus zorgen dat data beschikbaar en goed vastgelegd is. Dat kan heel goed in een PACS. Ik heb genoeg projecten zien mislopen op het ontsluiten van data. Of op het normaliseren of bijwerken ervan. Dat gebeurt als datavelden niet of niet goed zijn ingevuld. Bij beelden heb je soms te maken met vergeten annotaties.”

“AI wordt steeds vaker als functionaliteit aangeboden binnen een PACS-systeem.”

Ontzorgen met AI

“Ook de innovaties en ontwikkelingen bij leveranciers zorgen voor synergie tussen PACS en AI. AI wordt steeds vaker als functionaliteit aangeboden binnen een systeem. Zo biedt Siemens de mogelijkheid beelden naar de cloud te uploaden, waarbij zij de annotaties doen, ter beoordeling, bevestiging en mogelijke opname in het eindrapport of het zorgtraject. Zo nemen ze een deel van het werk van een radioloog en patholoog uit handen. Ook GE Healthcare heeft een AI-functionaliteit aangekondigd. Agfa, Sectra, en Philips zijn hier eveneens mee bezig, of het is al op hun modaliteit aanwezig. Traditionele PACS-leveranciers zijn er dus ook mee aan de slag gegaan.”

"Samenwerken en het uitwisselen van datasets tussen zorgverleners is de stip aan de horizon."

Data van betere kwaliteit

“Samenwerken en het uitwisselen van datasets tussen zorgverleners is wat AI en PACS betreft de stip aan de horizon. Een PACS is onderdeel van een VNA, een Vendor Neutral Archive. In principe zou het dus leveranciersneutraal moeten werken, zodat je ook met geïmporteerde data aan de slag kunt. Of dat in de praktijk ook gebeurt is de vraag. Samenwerken is nog niet zo eenvoudig. Want die andere zorgverlener heeft waarschijnlijk een andere modaliteit met een andere ijking en een andere manier van data vastleggen. Daarnaast heb je te maken met annotaties door artsen die anders denken over de interpretatie van beelden. Maar in principe zou je, als je alles goed organiseert, Vendor Neutral AI kunnen hebben. Dat is wel de toekomst. Je krijgt data van een betere kwaliteit als je het gestandaardiseerd vastlegt en uitwisselt. En hoe beter de data, hoe beter je AI-toepassingen kunt trainen.”